Milyen magas? és hány huzalsoros rendszert válasszak ? Műanyag vagy fém szigetelő tartókat használjak ?

Milyen magas? és hány huzalsoros rendszert válasszak ? Műanyag vagy fém szigetelő tartókat használjak ?

A megfelelő magasságú és huzalsorszámú elektromos biztonsági kerítés kiválasztását több szempont befolyásolja, elsősorban azt kell figyelembe venni, hova kell telepíteni a kerítés védelmet ( önálló kerítésként vagy  meglévő kerítésre, falra, palánkra stb)  menyire akarjuk maximálni a rendszerünk biztonsági és védelmi szintjét, milyen jellegű és mekkora értékű dolgokat szükséges védenünk. Másodsorban fel kell mérnünk, hogy „primitív” vagy az „intelligensebb” behatolóra kell számítanunk. Harmadsorban az anyagi lehetőségeinket kell, átgondolni.  Egy állattartó telep védelméhez ( ahol pl. állatlopásokat szeretnénk megelőzni, megállítani) elégséges lehet akár a 150-160 cm magasságú 8-10 huzalsoros kerítés védelem, de ahol több százmilliós értékű gépparkot kell védenünk, ott ne spóroljunk semmivel, minimum 200 cm magasságú 16-18 huzalsoros rendszert építsünk vagy 250 cm magasat 18-20 huzalsorral. Fal tetejére minimum 60-80 cm magasat 6-8 huzalsorral. Nyilvánvaló, hogy az anyagi lehetőségekhez mérten kell kiválasztani a lehető legjobb leghatékonyabb megoldást, gondoljunk a rendszer bővíthetőségére is.

 

Műanyag vagy fém szigetelő tartókat használjak ? Mi a különbség ?

Minden típusú elektromos kerítéshez a szerelési pontot figyelembe véve 4-csoportba tartozó szigetelő tartót használunk.

Az egyik a feszítési pontokra szerelhető szigetelő tartók, ezek a ráható erős huzal feszítő hatás miatt fémből  készülnek.

A másik az úgynevezett köztes szigetelő tartók, vagyis a két feszítési pont közé eső szigetelő tartókról van szó, ezek készülhetnek fémből és műanyagból.

A harmadik a sarok szigetelő tartók, ezek szintén fémből készülnek ugyanis itt is a nagyobb huzalfeszítő hatás érvényesül.

A negyedik a törés pontokra szerelhető szigetelő tartók, ezek a törés pont szögétől és  a huzalfeszítés erősségétől függően, készülhetnek fémből és műanyagból.

A kerítés építéséhez a legnagyobb darabszámban a köztes szigetelő tartókat használunk, van ahol több száz darab használata szükséges, több ezer darab szigetelővel szerelve. Ezeket a tartókat szinte semmilyen erőhatás nem éri, a nagyszámú szigetelő miatt azonban itt keletkezhet a legtöbb feszültség áthúzás.

Miről is van szó? A kerítés fémhuzalába pumpált nagyfeszültségű áramot el kell szigetelni a környezetétől, a huzalt egy műanyag szigetelő tartja távol a szigetelő tartótól, a huzal és a tartó közti távolság (szigetelőtő típusától függően) lehet akár 1,5 cm-is.  Képzeljük el azt az esetet amikor erre a pici távolságra, rárakódik valamilyen szennyeződés, (falevél, fű csomó, bármi amit a szél mozgatni tud. ) aminek a nedvesség hatására áramvezető képessége megnő és zárlatot okoz, a  nagyfeszültségű áram ezen a ponton áthúz a feszültség áthúzás meg riasztást fog generálni.

Ezen  problémák keletkezése egy fém szigetelő tartó esetében 99 %-nagyobb valószínűséggel fordul elő mint egy műanyag tartó esetében ! ugyanis a műanyag tartó önmagában is szigetelőként tud működni, itt a feszültség áthúzás kizárt.  A műanyag tartók használatával megbízhatóbb rendszert tudunk építeni és minimalizálhatjuk a karbantartás hiányából adódó felesleges riasztások számát, másrészt rendkívül sok pénzt tudunk megtakarítani a rendszer építése során, műanyag tartó olcsóbb a fémtartónál és akár kisebb szigetelő képességű olcsóbb szigetelőket is rászerelhetünk.

A műanyag tartó további előnyei! Esztétikus, UV álló, masszív vastag falú anyag, átmérő  5/4” , könnyű szerelni, nem rozsdásodik  mint a fém, nem kell soha festeni, önálló kerítés tartóként is használható, földbe egyszerűen rögzíthető.

A megfelelő választáshoz kérje segítségünket.

Műanyag szigetelő tartó változatok  (köztes tartók)

1 m – 1,5 m – 2m  magas elektromos kerítéshez (földbe fúrható rész 0,5 m -0,5 m- 0,8m)  5/4 ” – vastagfalú UV álló műanyag tartóval,

többféle típusú szigetelővel szerelve, igény szerint különböző huzal sortávolságú villanypásztor és elektromos biztonsági kerítésekhez.

Földbe furható-1 típus           Földbe furható-2 típus           Földbe furható-3 típus          Földbe furható-4 típus

Beton, fa, fém oszlopra szerelhető változatok (köztes tartók)

<                1-típus                   ><                   2-típus               <>        Szigetelő 1-típus         ><       Szigetelő 2-típus          >

<           Szigetelő 3-típus            ><          Szigetelő 4-típus           >

Fém szigetelő tartó  változatok (köztes tartók)

1,5 m – 2m – 2,5 m  magas elektromos kerítésekhez, 20 x 20 x 2mm zártszelvény tartóval, többféle típusú szigetelővel szerelve, igény szerint különböző huzal sortávolságú elektromos biztonsági kerítésekhez.