Mi a különbség ? az 5-kg, 10-kg, vagy a 15 kg huzalfeszítésű rendszerek közt

Sajnos az elektromos kerítést építtetők nagy részének fogalma sincs arról, hogy léteznek különböző huzalfeszítésű rendszerek! Arról sincs információjuk, hogy miért célszerű a huzalsorokat erősebben feszíteni, miért lehet erősebb huzalfeszítéssel biztonságosabb kerítést építeni. Általában az ajánlat kérő a számokat nézi a végösszeg a legfontosabb számára és nem az adott műszaki tartalom. Érdemes egy kicsit ebben a témakörben is tájékozódni, informálódni.

A fizikai hatásokat alapul véve, ha két pont között kifeszítünk vízszintesen egy huzalt és fokozatosan növeljük a feszítő erő nagyságát, akkor a huzalt az egyenes vonalból egyre nehezebb lesz elmozdítani, elhúzni.

Elektromos kerítés esetében a két egymással párhuzamosan futó  huzalsort egyre nehezebb lesz, széthúzni a huzalra ható nagyobb feszítő erő miatt.

Elektromos biztonsági kerítésünk esetében (normál dróthálós kerítésre szerelt változatra értve) a legkiszolgáltatottabb, legkritikusabb behatolási magasság a földfelszínétől mért 120 cm magas sáv.

Ez a zóna az ember számára, hozzáférhetőség szempontjából a legkényelmesebb magasság, itt történik a kerítés átvágások 95 %-a.

 

Abban az esetben ha kerítésünknél, nagyobb huzal sor távolságot alkalmazunk és nem feszítjük meg a huzalokat kellőképpen akkor elektromos kerítésünk biztonsági – védelmi szintje leromlik.

Miért is ? A kerítés külső részére szerelt dróthálón 1 perc alatt, kellő méretű nyílást lehet vágni, egy 3 m-es oszlop távval rendelkező, 20 cm vagy annál nagyobb huzalsor távolsággal és 5 kg-os huzalfeszítőkkel szerelt elektromos kerítés esetén ( némi segédeszköz használatával)  55-60 cm-re szétlehet húzni a huzalsorokat, ekkora résen már könnyűszerrel át lehet bújni. Nyilvánvaló hogy az  5 kg-os feszítők és a ritka huzalsorok használata az olcsóbb megoldást kínálja ( olcsóbb,gyengébb anyagokból készült sarok és feszítő tartók, kisebb szakító szilárdságú huzalok és gyenge olcsó műanyag feszítők használatát jelenti) mint a sűrűbben pl. 13 cm vagy annál kisebb huzalsortávolsággal és erősebb nehezebben széthúzható huzalsorokat biztosító 10-15 kg-os feszítőkkel ellátott, megerősített kitámasztásokkal kiegészített, sarok és feszítő tartókkal, szerelt elektromos kerítések. Abban az esetben ha pénzügyi takarékossági okok miatt a két „szomszédos” huzaltartó szerelési távolságát növelni kell, pl. 2,5m-ről 5m- re vagy 3m-ről 6-m re, akkor célszerű 13 cm vagy az alatti huzalsor távolságot kialakítani és erősebb 10-15-kg feszítőket felszerelni. A rugós feszítőknek a huzalsorokra ható hőmérséklet változásból adódó tágulást és összehúzódást is kompenzálniuk kell, ezért fontos,  hogy olyan rugós feszítőt válasszunk amelynek megfelelő a kompenzációs hosszúsága, feszítési ereje meg, nem engedi a huzalsorok széthúzhatóságát kritikus távolság fölé engedni. A rugós feszítőknek van még szabotázs védelmi jellege is, ugyanis ha valaki elvág egy jól megfeszített huzalt, akkor az a feszítő erőtől függően a vágás helyén szétpattan, a behatolónak esélye se lesz az ilyen vágási pontokat áthidalni, a  riasztó azonnal jelezni fogja a huzal szakadását a szétugró huzalok okozta zárlatot.

A feszítési szakaszok hosszúságának megválasztása is lényeges, erősebb feszítővel hosszabb huzalszakaszt tudunk megfeszíteni, míg a gyengébb feszítőket rövidebb szakaszokra tudjuk használni.

Összességében a minél erősebb feszítők használata a sűrűbb huzalsorok kialakítása és a kisebb távolságra szerelt huzaltartók együttes hatása, biztosítja az elvárt biztonságot és védelmi szintet, az ilyen formában szerelt rendszerek biztonsági szintje a legmagasabb.