Elektromos kerítéssel kapcsolatos meghatározások. Mi az impulzus áram ? miért nem veszélyes az emberre az impulzus áram?

Mi az impulzus áram ? Az impulzus olyan áram vagy feszültség – teljesítmény jellegű mennyiség, amelynek érteke két nyugalmi állapot között ugrásszerűen változik, vagyis két szélsőérték között változtatja amplitúdóját, nagyságát.

Miért nem veszélyes az emberre az impulzus áram ?

A villamos áram  veszélyességét az áram erőssége  annak típusa (egyenáram, váltakozó áram, nagyfrekvenciás áram vagy impulzus áram ) a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. Az ember szervezetén minél hosszabb ideig folyik át az áram az annál veszélyesebb, lényegében az áram ütés időtartama döntően határozza meg a veszély nagyságát.

Mivel az elektromos biztonsági kerítés impulzus generátora a másodperc töredék részéig vagyis max 0,1- mp és min. 0,001 – másodperc között tartó feszültség impulzusokat állít elő, bár annak feszültség ( 6000 Volt és 15000 Volt ) és áram értéke is magas, azonban az ilyen rövid ideig tartó áram érintése esetén, nem alakulhat ki az emberi testben az a görcsös állapot ami által tartósan átfolyhat szervezetén akkora mértékű áram, ami károsíthatja a belső szerveit, idegeit és izmait.

Elektromos kerítéssel kapcsolatos meghatározások.

Elektromos  kerítés energia ellátó: Olyan készülék, amelynek kimeneti jellemzői olyanok, hogy

1- az impulzusonkénti kimeneti energiája nem haladja meg az 5 J értéket, a standard terhelés 500 ohmos alkatrészében mérve.

2- a kimeneti impulzusok ismétlési frekvenciája nem haladja meg az 1 Hz-et.

3- a kimeneti impulzusok időtartama nem haladja meg a 0,1 másodpercet.

Mi a standard terhelés: Olyan terhelés, amely egy 500 ohmos (± 2,5 ohm) nem-induktív ellenállást és

egy változtatható ellenállást tartalmaz. (az emberi test ellenállását imitálja)

Mi az a Joule?  A Joule (J) Az energia egysége, az a kibocsátott energia, mely 1 másodperc alatt 1 ohm ellenálláson 1 amper átfolyásával keletkezik. A villamos munka, jele: W mértékegysége: Joule (Watt secundum)

Számítása >  W = U . I . t (J)

Mi az impulzus áram ? Az impulzus olyan áram vagy feszültség – teljesítmény jellegű mennyiség, amelynek érteke két nyugalmi állapot között ugrásszerűen változik, vagyis két szélsőérték között változtatja amplitúdóját, nagyságát.

Mi az impulzus-időtartama: Az impulzusidő (impulzusszélesség)  értékekhez tartozó időtartomány, egy fel és egy lefutó él közötti időtartam. Lényegében az impulzus azon részének időtartama, amely az energia ellátó által leadott teljes energia 95 %-át tartalmazza

Figyelmeztető tábla:

Használata kötelező ! Minimum 10x 20 cm nagyságú, sárga alapú mindkét oldalán feliratot és grafikát tartalmazó tábla.

Az elektromos kerítés teljes hosszában 10 -15 méterenként és minden kapubejárónál valamint a kerítést érintő közműcsatlakozásnál  kell kihelyezni.