Villanypásztor kerítés meghatározása

      Villanypásztor kerítés

Villanypásztor kerítés: Egy adott állatfajra méretezett  áram vezetésére alkalmas a földtől elszigetelve szerelt,  vízszintes huzalokból álló elektromos kerítés ( egyfajta elektromos karám), amely a huzalokba vezetett nagyfeszültségű impulzus árammal akadályozza meg az állatok tovább haladását a vezetékek átlépését.

A villanypásztor kerítés az állat számára akadályt képez, egyfajta terelési funkciót tölt be és áramütés formájában jelzi a bejárható terület határait, idővel egyfajta pszichológiai akadályt is képezve. Az áramütés energiájának mértékét a használt huzal anyagát azok egymáshoz képesti sortávolságát, kiépítésének magasságát az állat fajtájához  kell méretezni-megválasztani.

A villanypásztor lényegében egy nyitott áramkörként működő rendszer (kapcsolás), az állat a testfelületével a huzalokkal történő érintkezése során zárja ezt a nyitott áramkört. A rendszer kialakításától függően, áramütés létrejöhet az áram és a teszt szál valamint az áramszál és a föld egyidejű érintése során, azok potenciál különbségének (feszültség különbségének) hatására az állat testén átfolyó áram által. A villanypásztornak létezik stabilan telepített és hordozható változata is, az elektromos vezető lehet huzal, szalag vagy háló, ezek telepíthetők fém, fa vagy műanyag tartó oszlopokra.

 

 

 

A villanypásztor karám, nem biztonsági elektromos kerítés ! mechanikai felépítésük nem azonos, működési elvükben vannak  közös jellemzők, azonban  vagyonvédelmi célokra történő használatra  csak a villanypásztor riasztóval kiegészített – okos villanypásztor használható, korlátozottan !