Elektromos vagyonvédelmi – elektromos biztonsági kerítés meghatározása, működésének ismertetése.

Elektromos biztonsági kerítés:  Olyan biztonsági rendszer amely tartalmaz egy elektromos kerítést és egy fizikai  (normál) kerítést amely el van szigetelve az elektromos kerítéstől, létezik önállóan telepíthető változata is.

Mi ez a rendszer ? Az elektromos kerítés egy huzalokból álló kerítésrendszer, amelyben magas feszültségű, azonban emberi élet kioltására alkalmatlan impulzusos elektromos áram kering. A huzalok a már meglévő kerítés belső oldalára vagy fölé, speciális szigetelő tartókra helyezhetőek el. Olyan elektronikus érzékelő rendszerrel van ellátva, amely működése függetlenek az időjárási körülményektől, azonnali riasztást ad le, érintés, rongálás, átvágás esetén, szirénázást, fényjelzést aktiválhat és gyakorlatilag nem generál téves riasztást. A rendszer más biztonságtechnikai rendszerekkel integrálható, már meglévő riasztórendszerhez kapcsolható. GSM telefon kommunikációs átjelző rendszerhez kötve akár több telefonszámra is képes azonnal hívást vagy SMS jelzést küldeni.

 

 

Hogyan működik? Az energiaellátó egység  9.000 Volt és 15.000 Volt közötti feszültség impulzust állít elő. A kerítés huzal megérintése maximum 5 Joule- s áramütést okoz.  (EU szabvány: IEC 60335-2-76 előírásai szerint) Szabotázs-védelem: másodpercenként 10 milliszekundumos impulzust keringtet a rendszerben, ha ez az impulzus bármilyen okból megsérül vagy nem tér vissza a riasztó bemenetébe, riasztás lép életbe. (érintés, rövidzárlat, átvágás, rongálás esetén)

Elektromos kerítés energia ellátó: Olyan készülék, amelyet arra terveztek, hogy rendszeresen feszültség impulzusokat adjon egy rá kapcsolt kerítésre. Az energiaellátó földelés (negatív) kimeneti pontja mindig a földre van kötve.